Tijdens schoolvakanties naar Dubai reizen

Indien je kinderen hebt die leerplichtig zijn, zul je rekening moeten houden met de schoolvakanties. Buiten de officiële schoolvakanties de kinderen meenemen op vakantie is slechts in een zeer beperkt aantal gevallen mogelijk. Helaas betekent dit voor de ouder(s) dat ze beperkt zijn in het aantal momenten waarop ze naar Dubai op vakantie zullen gaan en mogelijk ook te maken krijgen met extra hoge prijzen voor pakketreizen en vliegtickets.

Kerstvakantie

De eerste en laatste vakantie van het jaar valt rond Kerstmis en Oud & Nieuw. Deze feestdagen betekenen in Dubai net als op veel andere plekken hoogseizoen waardoor de prijzen voor zowel vliegtickets als hotelkamers (zeer) hoog liggen.

Het weer in Dubai is tijdens de kerstvakantie niet gegarandeerd zonnig en warm. In de wintermaanden is een dag regen of zelfs enkele dagen achtereenvolgens met neerslag zeer goed mogelijk. Het is wel zo dat de kans op goed weer tijdens de kerstvakantie groter is dan de kans op minder goed of zelfs slecht weer in Dubai. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt tussen 22 en 28 graden.

Voorjaarsvakantie / krokusvakantie

De voorjaarsvakantie vind plaats in februari of begin maart. In sommige delen van Nederland wordt dit mede bepaald door wanneer carnaval dat jaar valt. In Dubai is het nog steeds hoogseizoen, maar liggen de prijzen minder hoog dan met de kerstvakantie. Voor goedkope vliegtickets kan het verstandig zijn om in Duitsland of België te shoppen omdat men daar dan geen schoolvakanties heeft.

Wat betreft het weer moet je er rekening mee houden dat rond deze periode de omslag plaatsvind van winter naar zomer. Dit gaat vrijwel altijd gepaard met enkele dagen tot soms iets langere periodes met minder zonnig en relatief koel weer. Soms kan het gebeuren dat er een dag voorbijgaat waarbij het kwik niet zo ver boven de 20 graden uitkomt. Daar staat tegenover dat de eerste dagen net maxima boven de 30 graden ook in de voorjaarsvakantie kunnen vallen.

Meivakantie

De meivakantie valt in Nederland in de eerste week of eerste twee weken van mei. In Dubai is het dan een overgangsmaand van hoogseizoen naar laagseizoen. De hotelkamerprijzen liggen in deze periode over het algemeen (veel) lager dan in de winter. Ook de vliegticketprijzen zullen in mei al goedkoper zijn, hoewel je voor een rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam wel te maken zult krijgen met hogere tarieven vanwege de meivakantie. In mei ligt de temperatuur overdag al ruim boven de dertig graden en neemt ook de luchtvochtigheid toe.

Zomervakantie

In de zomer is het heet in Dubai. Met temperaturen die overdag tussen de 40 en 50 graden liggen (in de schaduw gemeten!) is het eigenlijk niet uit te houden buiten. Je ziet de lokale bevolking eigenlijk bijna niet op straat, iedereen verplaatst zich met de auto van airco naar airco. In juli en augustus betaal je dan ook de laagste prijzen voor een vakantie naar Dubai. Vanwege de zon & warmte raden we een vakantie met kinderen tijdens de zomervakantie eigenlijk af. Zeker voor jonge kinderen en baby’s brengt de warmte extra gezondheidsrisico’s met zich mee.

Herfstvakantie

De Nederlandse herfstvakantie valt altijd in de maand oktober. In Dubai is dit de laatste hete maand, hoewel de scherpe randjes van de zomer er al van af zijn. Gedurende de middag loopt het kwik op naar gemiddeld 32 tot 39 graden Celsius. Als je vooral komt voor strand, zee en zwembad is dat wel te doen. Overdag sporten of lange wandelingen maken met kinderen is niet te adviseren tijdens deze periode. De bezettingsgraad van de hotels neemt deze maand toe ten opzichte van de maand ervoor, wat voelbaar zal zijn in de tarieven. Om dure ticketprijzen vanuit Schiphol te voorkomen kun je er voor kiezen om in België of Duitsland te kijken voor vliegtickets. Daar liggen de schoolvakanties in deze periode anders dan bij ons.

Als je met oudere kinderen (tieners) reist dan zou je de herfstvakantie misschien wel als beste reistijd voor Dubai kunnen beschouwen voor wie aan schoolvakanties vast zit. Je dient dan wel goed rekening te houden met de adviezen rondom drinken en bescherming tegen de zon.