Praktische informatie over Dubai

Voordat je een bezoek brengt aan Dubai is het handig om er al het één en ander aan informatie over Dubai op te zoeken. Zo voorkom je onaangename verrassingen zodra je in Dubai aankomt. Hoe zit het bijvoorbeeld met gezondheid, lokale gewoontes en de douaneformaliteiten? Hoeveel tijdsverschil is er tussen Dubai en Nederland? Kun je babyvoeding kopen in Dubai? Op al dit soort praktische vragen wordt op deze pagina met Dubai reisinformatie antwoord gegeven.

Babyvoeding en luiers

Als je met baby’s, dreumesen of peuters reist dan zul je waarschijnlijk luiers nodige hebben en mogelijk ook zaken als opvolgmelk, potjes babyvoeding en billendoekjes. Je kunt deze artikelen (deels) meenemen in je koffer. Hierbij stuit je echter op een limiet van de hoeveelheid bagage die je mee mag nemen en bij glazen potjes babyvoeding heb je risico dat deze tijdens de reis kapot gaan met alle gevolgen van dien voor de rest van je kofferinhoud.

Als je plek genoeg hebt in de koffer dan kunnen luiers prima dienen ter opvulling van de ruimte in de koffer. Werkt meteen beschermend voor je spullen. Indien je geen zin of plek hebt om luiers mee te nemen dan kun je die gewoon in Dubai (of elders in de Verenigde Arabische Emiraten) kopen. Het merk Pampers wordt in Dubai ook gewoon verkocht, waarbij je het grootste aanbod hebt in de grote supermarkten van Carrefour (o.a. in Deira City Center en Mall of the Emirates). Mogelijk zijn er afwijkingen wat betreft gewichtsindeling en uitvoering, maar in principe worden in deze luiers dezelfde technieken en materialen gebruikt als bij ons. De Engelstalige etiketten wijzen je de weg naar de juiste luiers.

Wat voor luiers geldt, geldt ook voor babyvoeding en opvolgmelk. Babyvoeding kom je in Dubai van het internationaal veel geziene merk Nestlé tegen. De samenstelling en smaken zijn iets anders dan de Nederlandse potjes Olvarit, maar de kwaliteit is uitstekend en ook hier geldt dat je op de etiketten prima kunt zien welke potjes je voor welke leeftijd moet hebben.

Geld

In Dubai betaal je met dirhams (AED). De wisselkoers is ongeveer 4 AED voor 1 euro. Je kunt in Dubai niet met euro’s of dollars betalen. Wel worden creditcards op veel plekken geaccepteerd. Voor contant dirhams kun je ter plaatse geld uit een geldautomaat halen.

Kinderzitjes

Het aanbod van deugdelijke kinderzitjes bij autoverhuurbedrijven is beperkt. Wil je een auto huren en met jonge kinderen op pad, probeer dan duidelijk vooraf afspraken te maken met betrekking tot een kinderstoeltje. Als je het niet vertrouwt dan kun je natuurlijk altijd een eigen stoeltje of zitje uit Nederland meenemen.

Kinderopvang

Gratis miniclubs / kinderclubs zoals je ze op populaire vakantiebestemmingen in bijvoorbeeld Spanje of Griekenland ziet kom je in Dubai minder vaak tegen. Het aanbod van recreatieclubs voor kinderen bestaat vaak uit betaalde clubs waar je kinderen tussen pakweg 3 en 12 jaar onder kunt brengen. Kinderen kunnen dan spelen, knutselen, schilderen, tekenen, film kijken of gamen op de allernieuwste spelcomputers. Als je op vakantie naar Dubai gaat er de hotelinformatie geeft aan dat er een kinderclub, een miniclub, kinderopvang of kinderanimatie is dan is het niet onbelangrijk om vooraf na te vragen wat het exact inhoudt, wat de openingsuren zijn en wat de eventueel hieraan verbonden kosten zijn. Uit ervaring weten we dat dit soms flink op kan lopen.

Sommige hotels bieden de mogelijkheid aan van betaalde kinderopvang, waarbij er feitelijk een betaalde oppas ingehuurd wordt. Nederlandstalige oppas in Dubai is vrij zeldzaam, waardoor er dus wel sprake is van een taalbarière indien de kinderen geen Engels spreken. Als je van tevoren zelf een zoekmachine zoals Google gebruikt dan kun je naar Nederlandse oppas zoeken en deze vooraf vastleggen. Ze zijn er zeker, maar je moet wel even de moeite nemen om ze tijdig te zoeken en vast te leggen.

Paspoort & visum

Houders van een Nederlands (of Belgisch) paspoort hebben geen visum nodig om Dubai te bezoeken. Je mag met een paspoort dat minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst voor 30 dagen de Verenigde Arabische Emiraten bezoeken.

Prijzen

Dubai heeft het onterechte imago van een dure bestemming. Natuurlijk betaal je hier voor luxe accommodaties, winkels of restaurants wat meer, maar dat is in Nederland ook zo (en nog veel erger). Als je een normaal appartement huurt, een economy klasse auto huurt en bescheiden uit gaat eten is het een goedkopere bestemming dan veel Europese zonbestemmingen.

Reisbagage

Het reizen met jonge kinderen wil wat betreft bagage wel eens ongemakkelijk zijn. Met een baby, een peuter en een buggy kan het meenemen van vier koffers en eventueel nog handbagage lastig zijn. Je zou denken dat je het dan wel eventjes in twee grote koffers stopt, maar dan krijg je waarschijnlijk een probleem met het gewicht. Met een koffer van 30 kilo voor 2 personen blijf je wat betreft totaalgewicht wel binnen de gestelde limiet, maar niet wat betreft maximumgewicht per koffer. Resultaat is dat je waarschijnlijk bij mag betalen.

Reisverzekering

De standaard polis van je ziektekostenverzekering dekt over het algemeen standaard zaken zoals doktersbezoek, medicijnen en andere medische zorg die je nodig hebt als je in Dubai bent. De kosten in particuliere klinieken worden niet altijd vergoed en voor eventuele repatriëring (gedwongen terugvlucht naar Nederland) ben je in de regel ook niet verzekerd. Zeker met kinderen zouden we een goede reisverzekering willen aanraden, waarbij dit soort kosten volledig gedekt zijn.

Telefoon

De meeste providers bieden roaming aan in Dubai, waardoor je met je Nederlandse mobiel bereikbaar bent in Dubai en kunt bellen. Let er op dat als je naar Nederland belt je eerst +31 of 0031 voor het nummer zet en de eerste nul van het Nederlandse telefoonnummer weglaat.

Televisie

Nederlandse televisiezenders worden in Dubai niet aangeboden. De meeste hotels bieden wel een uitgebreid pakket aan buitenlandse zenders aan, waaronder ook voldoende tv-zenders die speciaal op kinderen gericht zijn. Deze zijn in de regel Engelstalig.

Tijdsverschil met Dubai

Het tijdsverschil met Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) bedraagt tijdens onze wintertijd 3 uur en tijdens onze zomertijd 2 uur. In Dubai is het dus 3 uur (winter) of 2 uur (zomer) later dan in Nederland. Het verschil tussen zomer en winter zit hem in het feit dat men in Dubai niet aan zomertijd doet en in Nederland wel.

Het tijdsverschil heeft zeker invloed op kinderen. Er vindt een soort van kleine jetlag plaats omdat het dagelijkse schema van zowel kinderen als ouders bij aankomst in Dubai niet aansluit op de tijden in Dubai. Er is een redelijke kans dat iedereen relatief laat opstaat dankzij het tijdsverschil (2 tot3 uur later in Dubai). Ouders met een baby of kinderen die normaliter vroeg wakker worden kunnen profiteren van deze situatie. Een kind dat in Nederland om 6 uur ‘s morgens al wakker is zal in Dubai waarschijnlijk tot 8 of 9 uur ‘s morgens doorpitten, omdat de biologische klok nog op de Nederlandse tijd ingesteld is. Als voor de ouders dit de beste tijd is in Dubai om op te staan dan moet je er verder niets aan willen veranderen. Je kind(eren) zullen dan ook ‘s avonds op een later tijdstip slaap krijgen, wat voordelen heeft als je ‘s avonds nog wat wilt ondernemen.

Indien kinderen en/of ouders later wakker worden dan gewenst (mogelijk wil je vooral vroeg op pad) dan moet je proberen elke dag een half uur tot een uur eerder op te staan totdat je het tijdstip bereikt hebt wat je tijdens de vakantie wilt gebruiken om de dag te beginnen.