Met kinderen naar Dubai vliegen

Als je rechtstreeks vanuit Nederland of een vliegveld net over de grens in Duitsland of België vliegt dan kun je in ruim zes uur naar Dubai vliegen. De gemiddelde vliegtijd bedraagt zes tot zeven uur. De terugvlucht vanuit Dubai duurt door tegenwind in de regel iets langer: reken op 6½ tot 7½ uur. Dat betekent dat je niet zoveel langer onderweg bent dan naar de Canarische Eilanden (vier tot vierenhalf uur) of Egypte (ongeveer vijf uur). De vliegtijden zijn bij de rechtstreekse vluchten doorgaans ook vrij gunstig. Veel heenvluchten vertrekken na de middag en komen ‘s avonds aan, voor de retourvlucht kun je vaak kiezen tussen een nachtvlucht (met aankomst ‘s morgens vroeg op Schiphol) of een vlucht die ‘s morgens uit Dubai vertrekt en rond de middag in Amsterdam aankomt. Vluchten naar Dubai boek je o.a. bij KLM, Emirates en TUI. Vliegen naar Dubai kan op de goedkoopste momenten al voor prijzen die rond of zelfs onder de vierhonderd euro liggen.

Kortingen en bagage

Als je met kinderen naar Dubai vliegt, dan gelden er vaak kortingen voor kinderen tot en met 11 jaar. Meestal zijn deze vliegtickets 10% goedkoper dan de tickets voor personen vanaf 12 jaar. Baby’s onder de 2 jaar mogen normaal gesproken gratis meevliegen als ze geen eigen stoel hebben. In dat geval moeten ze bij pa of ma op schoot. Vraag je af of je dat ziet zitten: pakweg 8 tot 9 uur aan boord met een baby op schoot.

Bagagevrijstellingen gelden per verkochte stoel. Voor baby’s die geen eigen stoel hebben mag er meestal wel handbagage meegenomen worden.

Aankomst in Dubai

Na de landing op Dubai International Airport kun je in terminal 3 (als je met Emirates vliegt) of terminal 2 (als je met o.a. KLM, Air France of een andere Europese maatschappij vliegt) aankomen. Sommige luchtvaartmaatschappijen landen op het nieuwe vliegveld van Dubai: Al Maktoum International Airport. In alle gevallen zul je moeten aansluiten bij de loketten van de migratiedienst voor de paspoortcontrole. Deze rijen kunnen vrij lang zijn, waarbij de wachttijd soms zelfs tot een uur op kan lopen. Gezinnen met jonge kinderen mogen echter meestal via de speciale rij voor diplomaten en mensen met een rolstoel. Je hebt dan echter geen garantie dat het echt sneller gaat, want er zijn bijna altijd regelneven die met hun belangrijke gast(en) voorrang krijgen. Na de paspoortcontrole kun je vaak bijna direct je bagage oppikken en via de douane naar buiten. Voor de terminal zijn altijd volop taxi’s beschikbaar.

Vertrek vanuit Dubai

Voor de terugvlucht moet je proberen uiterlijk twee uur voor vertrek op de luchthaven te zijn. Zeker in de wintermaanden kan het druk en hectisch zijn. Mocht je helemaal vanuit Dubai Marina, Jumeirah Beach of op soortgelijke afstand van de luchthaven moeten komen, zorg dan dat je vanwege mogelijke verkeersdrukte op Sheikh Zayed Road tijdig richting het vliegveld vertrekt.