Gezondheid in Dubai

Vooral met baby’s en (jonge) kinderen is het belangrijk dat de gezondheid niet in gevaar gebracht wordt op reis. Gelukkig telt Dubai meer dan voldoende uitstekende ziekenhuizen, medische centra, huisartsen en tandartsen. Taal hoeft zelden een barrière te vormen omdat vrijwel iedere arts redelijk tot uitstekend Engels spreekt. In de particuliere hospitalen kunnen de prijzen aanzienlijk hoger liggen dan in Nederland, waardoor je wel moet kijken of de Nederlandse ziektekostenverzekering alle kosten dekt of dat er eventueel een extra medische dekking op de reisverzekering nodig is. Uw verzekeraar of tussenpersoon zou hierover uitsluitsel moeten kunnen geven.

Drinkwater

Het drinken van leidingwater moet geen probleem vormen in Dubai. Het kraanwater is zuiver genoeg voor menselijke consumptie. IJsblokjes in dranken vormen ook geen probleem.

Veel toeristen kiezen ervoor om toch flesjes mineraalwater te kopen. Dat is gemakkelijk, goedkoop en het water wordt vaak op een aangename koele temperatuur verkocht. Hier kleeft wel een groot nadeel aan en dat is het afval. Zorg ervoor dat je lege plastic flesje in ieder geval niet op straat, in zee of elders in de openbare ruimte terechtkomt.

Voedsel

De regels op het gebied van hygiëne zijn in Dubai vrij streng. Over het algemeen moet het nuttigen van eten geen problemen opleveren. Op ongeveer twintig reizen naar Dubai hebben wij nog nooit meegemaakt dat iets niet goed gevallen is. Toch zijn er zichtbare verschillen tussen de toprestaurants en de eetgelegenheden op straat waar toeristen minder vaak eten. Vraag jezelf af of vlees dat een hele dag aan een spit draait (kebab) wel helemaal bacteriologisch verantwoord is. Dat geldt overigens ook gewoon voor Nederland. Om ongemak als gevolg van “verkeerd” eten op te vangen is het goed om diarreeremmers zoals te gebruiken. Pas op met het gebruik van stoppers zoals Imodium. Als de diarree het gevolg is van een bacterie, dan sluit je die als het ware op in het lichaam. De bacterie kan dan meer schade aanrichten dan dat je van diarree op zich zou hebben.

Vooral voor kinderen is ORS aan te raden om uitdroging te voorkomen. Zorg er daarnaast voor dat er ruim voldoende gedronken wordt. Bij voorkeur water. In het geval van diarree is het bij kinderen eigenlijk altijd verstandig om een arts ter plaatse te raadplegen.

Warmte en zon

Warmte en zonnestralen zijn vaak aangename onderdelen van een zonvakantie. In extreme mate kunnen beiden een bedreiging vormen voor de gezondheid.

We hebben hierover een speciale pagina geschreven.

Inentingen

Vaccinaties zijn voor Dubai niet verplicht. Toch kan het verstandig zijn om te kijken of zowel voor u als uw kind(eren) sommige vaccinaties een aanvulling zouden kunnen zijn voor uw reis naar Dubai. Zo hebben wij onze kinderen een Hepatitis A vaccinatie laten krijgen (met een vervolgprik een jaar later). De mogelijke gevolgen van een eventuele besmetting zijn te groot om dit risico te willen nemen. Na de twee prik ben je voor 25 jaar beschermd. Dit is handig voor reizen naar bijvoorbeeld het Verre Oosten, Latijns-Amerika, Afrika en een populaire vakantiebestemming zoals Turkije.

Medicijnen

Als je naar Dubai reist dan moet je opletten met wat je aan medicijnen meeneemt. Niet alle medicijnen zijn toegestaan. Zo worden opiaten in Dubai als harddrugs beschouwd. Een in Nederland vaak voorgeschreven pijnstiller zoals paracetamol met codeïne is daardoor in Dubai ten strengste verboden. Het feit dat een medicijn in Nederland op recept verstrekt wordt, betekent dus niet automatisch dat dit in Dubai een toegelaten medicijn is.

Wil je geneesmiddelen naar Dubai meenemen? Wees er dan zeker van dat het middel niet verboden is in Dubai. Zorg er verder voor dat je de medicijnen voor je kind(eren), meereizigers en jezelf vooraf aangemeld zijn bij de autoriteiten in Dubai.

Alarmnummer

Het is handig om het alarmnummer voor Dubai voor vertrek in jee telefoon te programmeren. In het geval dat je in nood zit dan bel je in Dubai naar 999 voor de politie of ambulance. Voor de brandweer is 997 het noodnummer. Voor minder acute politiezaken bel je naar 800-4-888.